tisdag 6 januari 2009

Vad är raw food, min bakgrund i mat-träsket och varför jag nu byter riktning

Egentligen hade jag inte planerat att börja äta på det här viset redan i går, det råkade bara bli så. NÅN GÅNG i vår, var väl snarare min plan. Men jag har precis läst boken "Fresh: The Ultimate Live-Food Cookbook" av Valya och Sergei Boutenko och blev så vanvettigt inspirerad. Familjen Boutenko var en vanlig, sjuk, överviktig familj som övergick till raw food över en natt och blev av med bl a diabetes, astma och övervikt förstås. Spännande historia!

Och det här med raw food har legat på lut ett bra tag för mig. Jag har läst mycket på internet och testat lite halvt om halvt några korta perioder om någon dag bara. Jag är fortfarande inte helt övertygad om att det här är det alena saliggörande för människan, men jag tror inte det är så långt ifrån. Och testa kan jag ju alltid.

Jag har alltid varit matintresserad, på gott och ont. Ont för att det gjort mig fixerad vid och beroende av mat. Samt ständigt jojobantande och periodvis mycket ohälsosam. Jag har dock alltid älskat grönsaker och frukt och inte varit mycket för kött. Var vegetarian under några år men har på senaste tiden ätit kött ibland. Men mest fisk. De senaste rönen om att ta bort raffinerade kolhydrater och äta bra fetter (dvs rktigt smör, avocado, nötter och kallpressade oljor) har jag hållit på med ganska länge. Stenålderskost är intressant. LCHF också, men i bägge ingår för mycket animaliska produkter för min smak. Min make blev för ett par år sedan intresserad av raw food och till en början var jag skeptisk, tyckte det verkade fanatiskt och extremt på alla vis. Men jag har inte kunnat förkasta dessa idéer, de har funnits där i bakgrunden och sakta smugit sig i kapp... nu känner jag att jag verkligen tror att det ligger något i allt som "raw-foodisterna" berättar. Och som någon skrev - inget annat djur på jorden kokar sin mat. Vi ligger genetiskt närmast schimpanser och apor som till största delen lever på gröna blad och frukt. Och titta på gorillor och till exempel tjurar med sina enorma muskler. Äter de kött? Näe. Huuuuuuur får de i sig protein? Svaret ligger i de råa vegetabilierna. Säger vissa. Andra protesterar. Jag vill inte övertyga och övertala någon annan, jag tycker bara att det är intressant. Och man vill ju inte vara sjuk och fet i onödan.

När jag läser om människor som ätit raw food (mest amerikaner, men det sprider sig!) berättar de ofta att både övervikt och olika sjukdomssymptom minskat eller försvunnit helt.

Trista fenomen jag hoppas bli av med: eksem (har jag dragits med till och från i säkert 20 år), pollenallergi och allergi mot stenfrukter och vissa nötter. Matsmältningsproblem. 5-10 kilos onödig isolering på kroppen. Huvudvärk lite för ofta samt deppighetskänslor och låg energi. De här sakerna har inte försvunnit trots att jag länge ansett mig äta "nyttigt". Så något fel måste det vara. Nu tror jag ju inte att vår hälsa till 100 % beror på maten - arv, miljögifter och inställning till livet spelar naturligtvis också in. Men maten är jätteviktig! Våra vanligaste folksjukdomar övervikt, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes har ökat lavinartat i kapp med att vi äter alltmer konstgjord, tillsatsstinn och onaturlig mat. (Läs gärna "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson!)

John Robbins skriver i sin superintressanta bok "Hälsans hemligheter" om hur folkgrupper (bla i Anderna, Okinawa och Centralasien) som är hälsosammast och lever längst i världen äter. Tror du de lever på pizza och coca cola? Nej, det trodde inte jag heller. De äter mestadels grönsaker, frukt, nötter och frön. Med en försvinnande liten andel protein från gräsbetande djur, frigående höns (ägg) eller opastöriserad får- och getmjölk. Eller fisk, om man bor vid havet. Det sorgliga är att på senare år har den industrialiserade skitmaten nått även den yngre generationen av dessa folk och de utvecklar sjukdomar i rasande fart och kommer antagligen inte att överleva sina föräldrar (som i stort sett fortfarande lever på sin ursprungliga föda). Den här boken som jag läste förra året inspirerade mig otroligt mycket vad gäller att äta rätt!

"Äkta" raw-foodare äter enbart grönsaker, frukt, bär, nötter, frön, groddar samt "superfood" som gojibär, rå kakao med mera. Somliga äter honung, lönnsirap och lite andra oråa saker också. Det som framförallt gäller är att maten inte får upphettas över 45 grader celcius. Då menar man att viktiga näringsämnen, mineraler och vitaminer förstörs. Men varierar maten genom att mixa den eller torka den på svagaste värmen i varmluftsugn eller i en speciell dehydrator. Det går att göra fantastiska kex, tortillabröd, pizzabottnar, frukostflingor och nästan vad man vill i den (eller ugnen). Fantasin sätter gränser, som det brukar heta. I mixern gör man underbara smoothies på t ex kokos och mango eller mandelmjölk och blåbär. Eller fyllning till läckra efterrättspajer. Pajbottnarna består oftast av mixade nötter och torkad frukt, gärna dadlar. Jag kommer så småningom att lägga ut RECEPT och bilder på det jag äter och lagar!

Jag tänker inte börja med att bli fullständigt strikt "raw-foodare" utan nöjer mig med att äta rått till ungefär 80 %. Det beror till viss del på att det är vinter och att det inte växer någon spenat och sallad och ingenting annat heller i vår trädgård samt att det i Sverige är omöjligt eller svårt/dyrt att få tag på vissa nödvändiga ingredienser som till exempel färska kokosnötter (de stenhårda på ICA är faktiskt torkade) och rå kakao (kan man dock köpa i Stockholm!). Vidare kommer jag ibland att äta kokta grejer som hela korn av råg, dinkel, råris samt någon lins- och grönsakssoppa. Troligen lite hemkokt äppelmos (utan socker). Kanske nån enstaka gång fisk och skaldjur. Kanske får- eller getost. Och kanske något helt annat också! De här tilläggen garderar jag mig inte med för att jag tror att jag annars skulle få näringsbrist, nej nej. Det handlar snarare om att det blir lite knepigt på vintern i Sverige att få tag i allt man vill ha. Dessutom vill jag inte känna mig låst vid några principer utan vill göra alltihop på mitt sätt!

Jag försöker så långt det är möjligt att äta ekologiskt och lokalt producerade råvaror. Helst vill jag äta egenodlad mat och när tjälen gått ur marken kommer min make att vara snabbt ute med spaden! Men när det gäller raw food finns de så himla många underbara recept där exotiska ingredienser ingår och det kan jag nog inte låta bli! Ananasen, mangon och avocadon liksom ligger där och frestar mig...

Gröna blad är viktigt i raw food, bland annat för klorofyllinnehållet. Eftersom jag vägrar köpa svindyr växthusodlad och ganska näringsfattig spenat och annan sallat i mataffären äter jag nu under värsta vintern i stället Spirulina. Det finns tusen sorter, jag äter den här. Finns som pulver också, men jag gillar inte smaken utan sväljer hemskt gärna några tabletter som enbart består av mikroalgen spirulina, inga tillsatser. Men när sommaren kommer ska jag göra gröna smoothies (av t ex spenat, mango och banan) och sallader av vår egen sallat och spenat - klorofyllmaxat!

Det jag INTE tänker äta på ett tag är: raffinerat socker, mjöl och stärkelse samt alla industriellt tillverkade hel och halvfabrikat. Komjölksprodukter (mjölk, yoghurt, grädde, smör, ost). Kött (varken nöt, fläsk, fågel eller vilt). Ägg (hm, kanske ibland). Bröd (möjligen knäcke enbart på råg).

Någon gång i vår vill jag försöka att köra 100 % rått i 30 dagar!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Heja dig!
:o)

Skicka en kommentar